SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Konferencia | Milyen kihívásai és lehetőségei vannak a hazai vállalatoknak?


News4business.hu: Milyen kihívásai és lehetőségei vannak a hazai vállalatoknak?
2020-09-17 13:09 |A koronavírus világjárvány helyzete alatt is sikeresen megszervezésre került a Világgazdaság üzleti napilap őszi konferenciája.

Különböző vállalatok vezetőit, elnökeit hívták meg a konferenciára valamint egyes intézmények elnökét, államtitkárát és alelnökét, akik mind a válságkezelés megoldásairól, az egyes kihívásokról, lehetőségekről, a meghirdetett programcsomagokról, továbbá az elhúzódó, ám sikeres kilábalásról, s a gazdaság szerkezetének változásáról prezentáltak. A COVID-19 járvány egy olyan komplex gazdasági helyzetet eredményezett, ami a második világháború óta nem fordult elő. Ennek ellenére az előadók pozitív képet írtak le a válság kimeneteléről és többek véleménye is egyezett abban, hogy a krízis egy sikertörténetet is eredményezhet, amennyiben összefogással, innovációval és unortodox eszközökkel állnak hozzá a helyzet kezeléséhez.

A konferencia témáit a változás, a fejlődés és a lehetőségek kiaknázása fogta össze. A világgazdaság várhatóan az eddigi tapasztalatoktól eltérően, lassabban, 2-3 év alatt éri utol majd a járvány előtti teljesítményét. Az Európai Unió tagállamainak többsége, hazánkkal együtt, áprilisban túljutott a konjunktúra mélypontján. Az egészségügyi válság a világgazdaság legnagyobb felívelő konjunktúrájának vetett véget.

A Pénzügyminisztérium kutatásainól azt is megtudhattuk, hogy a járvány egy újabb érv a humán kockázatok csökkentésére, a digitalizációra és a robotizációra. Erős belső fundamentumokkal rendelkezik hazánk, így a tovább lendülés is könnyedebb lesz. Magyarország az egyik legnyitottabb gazdaság, erősödnek a regionális értékláncok, a belföldi ellátási lánc a feltörekvő piacokon, az új technológiák átformálják a gyártást, szállítást és a termékeket. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár kijelentette, hogy Magyarországot jobban érte a válság, mint 2008-ban, hiszen a 2013-as növekedés jó alapot adott az ország gazdaságának, ezáltal válságálló és ellenállóbb volt hazánk az Európai Uniós átlaghoz képest is. A turizmus ágazatát jelentősen megérintette a vírus és a munkaerőpiacon is tömeges elbocsátások történtek, viszont már látni a fordulat jeleit a piacon. Az államadóság, 2021-ben az átmeneti emelkedése után, folytatódik az államadóság csökkenése és mindezt magyar devizával törekszik az állam finanszírozni. A gazdaságvédelmi akciótervvel, kárenyhítő csomaggal, uniós támogatásokkal és a már meghirdetett tavaszi csomaggal, valamint a jó fundamentummal a gazdaság újraindítása gyorsan bekövetkezhet hazánkban. - jelentette ki az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A krízis egyben lehetőség is, a Jegybank, a kormány és a lakosság helyes összedolgozásával. Rákossy Balázs kiemelte még, hogy az összefogás ebben az időszakban különösen felértékelődik, az unortodox eszközök bevezetése elengedhetetlen lesz és különösen fontos szerepet kap a versenyképesség, az alkalmazkodás és a folyamatos tanulás is.

A napot az MNB alelnöke, Virág Barnabás folytatta, hasonló optimizmussal a magyar gazdaság haladásáról számolt be. Az alelnök kifejtette, hogy évtizedenként egy sokk éri a gazdaságot, ahogy ezt láthattuk az olajárrobbanással, a minirecesszióval, 2008-ban és most a koronavírus járvány eredményeként is. Az alelnök elmondta, hogy a kilábalás mind globálisan, mind hazánkban elhúzódó lehet, viszont teljes leállással nem kell számolni. Hozzátette, hogy a kiterjedt reálgazdasági hatásokra mindenképp kész kell állni. A Jegybank számításai szerint V helyett pipa alakú felpattanásra lehet készülni a kilábalást tekintve. Fontos, hogy egyszerre kell kezelni a második hullámot és megnyerni a 2020-as évtizedet hazánknak. Virág Barnabás kiemelte: a járványhelyzet alatt, emelkedett az infláció. A második hullám során a gazdasági hatások folyamatosan átalakulnak: a vállalati csődök száma emelkedik, nő a nemteljesítő hitelek aránya, újra gondolják a létszám-terveket, mérsékeltebbé válnak a béremelések, elhalasztják a beruházásokat a cégek és újra becsülik a járvány helyzet miatt az üzleti terveket. 2022-re a cél, hogy elérje hazánk a külső és belső makrogazdasági egyensúlyokat. Az "egyensúly és növekedés" képletének helyreállítására is szükség van ahhoz, hogy az infláció fenntartható legyen és az árstabilitási céllal összhangban alakuljon.

A Világválság után Magyarország néhány hét alatt kidolgozott egy ütőképes gazdaságfejlesztési eszköztárt, hogy enyhítse a költségvetés terheit. - mondta Kisgergely Kornél, az MFB pénzügyi divíziójának főigazgatója. Ismertette az MFB eredményeit, amik szerint szintén képes arra a Magyar Fejlesztési Bank, hogy finanszírozza a gazdasági növekedést. A főigazgató bemutatta a Bank termékeit, melyek a hitel, a garancia és a tőke szempontjából csoportosíthatók. A garancia csoport vonatkozásában bemutatta a válságban felértékelődött Garantika támogatást, amit vállalatok igényelhetnek. Valószinűleg hosszabb távon ez a válság a vállalkozások számára is változást hoz, hiszen vállalati szinten is fel kell készülni a váratlan sokkokra is. Célja a magyar tulajdonban tartása a magyar vállalkozásoknak. Az MFB csoport gazdaságvédelmi csomagja, stabilizálja a vállalkozásokat, a likviditás nehézségeinek kezelése, az új beruházások ösztönzése, illetve a magyar cégek magyar tulajdonban tartásának elősegítésére helyezi a hangsúlyt.

Az új exportpiac meghódításáról pedig Jákli Gergelyt, az Exim elnök-vezérigazgatóját hallhattuk. Jákli Gergely kifejtette, az Exim szerepét a válságban, ahogyan a vállalat enyhítette a gazdaságot érintő károkat. Beszélt itt a munkahely teremtésről, a vállakozások finanszírozásáról, a gazdaság újra indításáról és a munkahelyek védelméről. A globalizáció mellett évekkel ezelőtt megjelent a regionalizáció, a multinacionális cégek mellett megjelentek a lokalizált beszállítói láncok. Az egészségügyi válság 25%-os forgalomcsökkenést jelentett, eddigi ismereteink szerint, közölte az Eximbank elnök-vezérigazgatója. Kijelentette azt is, hogy a karantén időszaka alatt megnőtt a kereslet a hitelbiztosítási termékek irányába.

A magyar gyógyszergyártó cég képviseletében Orbán Gábor prezentációját is volt szerencsénk meghallgatni rendhagyó módon, a Világgazdaság konferenciáján. A Richter Gedeon vezérigazgatója beszélt a világjárvány kihívásairól, a reaktív intézkedésekről és a stratégiai válaszokról. A vállalat kézben tartotta a munkavállalók egészségét, a piac működését, a pénzügyek stabilitását, a folyamatok a zökkenőmentes cégműködést és a társadalmi felelősségvállalást is tudták folytatni a járványhelyzet alatt. - számolt be Orbán Gábor. A cég további sikerei is elhangzottak, miszerint 15%-os emelkedés történt a forgalomban a pandémia alatt. A vezérigazgató kiemelte a skizofrénia elleni készítményüket, ami a legmagasabb forgalomnak örvendett a Richter Gedeon számára. Ezen készítmény eladása nagy mértékben javította az árbevételt. Kiemelte azt is, hogy a kormányzati oldalról a stratégia megkönnyíti a gyógyszergyártást, a magyar gyógyszervédelemmel az élen. Orbán Gábor végezetül megemlítette, hogy a gyógyszergyártó cégnek 5 olyan projektje fut jelenleg is, ami a koronavírus gyógyításával foglalkozik.

A konferencián azt is megtudhattuk, milyen jó helyzetben van Magyarország külföldi szemmel is.. Tóth László, a Citi Magyarország nagyvállalati üzletágának vezetője kifejtette, hogy miért vonz be hazánk annyi külföldi tőkebefektetőt. A befektetők hangsúly fektetnek az összképre, a befektetőbarát gazdaságpolitikára valamint a döntéshozók elérhetőségére. Fontos szempont még a befektetők számára, a működési költségek és adók, a képzett munkaerő megléte és a földrajzi elhelyezkedés. A HIPA és a Külgazdasági-és Külügyminisztérium részletes és meggyőző anyagai szerint, Magyarország az országonkénti FDI állomány GDP aránya szerint, második helyen áll, s a kapott FDI állomány hazánk tekintetében pedig folyamatos növekedést ír le.

A befektetők szegmensén tovább haladva, az Opus Global vezérigazgatójával, Dzsubák Attila Zsolttal folytatódott a konferencia. Hazánkat épp egy jobb struktúrában érte el a válság, nem úgy mint 2008-ban.- jelentette ki a vezérigazgató. Továbbá ismertette még a pandémia hatását a Opus Global-ra nézve. S véleménye szerint, a konzervatív gazdaságpolitika mentette meg a vállalatot az egészségügyi válság megjelenésekor.

Végül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Vezérigazgatója lépett fel a Világgazdaság konferenciáján, a magyar innováció témájával a nemzetközi pályán. A társaság bemutatásával kezdte prezentációját Bartal Tamás miszerint a cég alapfeladatai közé tartozik az útdíjszedés, útdíjszolgáltatói- és ellenőrzéstámogatási feladatok ellátása. Rámutatott a vállalat egyedi jellemzőjére, az innovatívitásra is. Bemutatta a hét éves útdíjfizetési rendszert (HU-GO) amely az autópályán az úgy nevezett "free flow" haladást engedélyezi, a már idejétmúlt kapus megoldás helyett. A szolgáltatás előállítása és üzemeltetése alacsonyabb költségű mint a korábbi megoldások, talán ez lehet az oka, hogy számos ország érdeklődik a HU-GO iránt. Bartal Tamás külön kiemelte a cég indonéz, szerb és ecuadori üzleti kapcsolatait is.

A nap lezárásaként Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója és Bartal Tamás számolt be a második hullám hatásairól a hazai stratégiai cégek tekintetében, ugyanakkor számos lehetőséget és kihívást is megjegyeztek. Mindkét cég vezérigazgatója kiemelte a digitalizáció kulcsfontosságát, a tavaszi mélypontot, a válság által meggyorsított újítások bevezetését is, majd részletezték jövő évi céljaikat.TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!