PÁLYÁZATOK | A Telekom ismét meghirdeti a Fenntarthatósági sajtódíj-pályázatot
A Telekom ismét meghirdeti a Fenntarthatósági sajtódíj-pályázatot
2017-03-30 13:32:00Telekom
A Telekom és a Fenntarthatósági Média Klub idén már a hatodik alkalommal hirdeti meg sajtódíj-pályázatát.

A Telekom pályázat keretében azokat az újságírókat, szerkesztőket, bloggereket, vloggereket díjazza, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak akár személyes sorsfordító történetek, akár a Föld egészét érintő témák feldolgozásával. Pályázni három kategóriában lehet, a díjazás kategóriánként nettó 300 ezer forint.

"A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen szükségleteinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől." - áll az Egyesült Nemzetek Szövetségének 1987-ben kiadott Közös Jövőnk jelentésében. A jelen szükségletei, legyen szó akár energiafelhasználásról, akár tiszta levegőről, akár édesvízről, vagy egyéb táplálékról óriásiak, ám a Föld erőforrásai, beleértve az embereket is, végesek. Ezért fontos, hogy a környezet, a társadalom és a gazdaság érdekei egymással harmóniában legyenek. Ha ez a három érdek nincs összhangban, akkor egyik sérti a másikat. A harmonizáció célja egyszerű: gyermekeink és unokáink számára olyan feltételeket és lehetőségeket biztosítani, amelyek számunkra is adottak.

Ezért a Telekom és a Fenntarthatósági Média Klub (amelynek tagjai a Magyar Telekom, TV2, az RTL Klub, a CEMP, a Central Médiacsoport, a Forbes, az Origo, a Mediaworks és a WMN.hu) hat évvel ezelőtt azzal a céllal alapította meg a Fenntarthatósági sajtódíjat, hogy elismerje azokat a munkákat, amelyek ráirányítják a közvélemény figyelmét a helyi, a regionális, valamint a globális, életünket és környezetünket érintő kérdésekre, illetve támogatják a fenntarthatósági szemlélet erősödését a magyar médiában és közéletben egyaránt. A Fenntarthatósági sajtódíj révén lehetőség nyílik azon témák kiemelésére, amelyek segítségével aktív figyelem fordulhat a társadalmi gondolkodás erősítésének fontosságára, valamint a média szerepvállalására.

A kiírók az idei évben három kategóriákban:
 
  • a "TV/rádió/ videós tartalom";
  • az "írásos újságcikk (print, online)",
  • valamint "blog, vlog, "

kategóriákban várják a pályaműveket.

A pályázati anyagokat a fenntarthatóság és a felelősségvállalás témakörében kell benyújtani az alábbiak szerint: a XXI. század eszközei és/vagy innovatív gazdasági/ társadalmi, környezetvédelmi hogyan segítik, hogyan járulnak hozzá a jelenkor társadalmi, gazdasági, és környezeti problémáinak, kihívásainak fenntartható módon történő kezeléséhez, megoldásához. Tekintettel arra, hogy napjainkban a mindent átjáró digitalizáció és technológia óriási szerepet játszik életünk minden területén, egyre inkább átalakítva azt, így ma már az a kérdés, hogy a jelen lévő technológiai vívmányokat hogyan tudjuk az élet legkülönbözőbb területén okosan használni.

A pályázatra 2016. július 1 - 2017. július 1. között megjelent anyagokkal lehet indulni, amit a szakmai zsűri bírál majd el. A pályázat határideje 2017. július 1. 12:00 óra a díjak átadására a 10. Fenntarthatósági Napon kerül sor, 2017. szeptember 30-án.