KUTATÁSOK | A Beszerzési Menedzser Index júliusban
A Beszerzési Menedzser Index júliusban
2016-08-01 19:03:00Bevezető

Forrás: MBLKT
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 53,9.

 
  • A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú júliusi átlagnál (52,4) és az elmúlt három év átlagánál (52,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége emelkedett júniushoz képest, a változások mértéke az esetek felében meghaladta az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig három hónap kivételével növekedésre utalnak.


A Beszerzési Menedzser Index júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 53,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év második legerősebbike. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és hetedik hónapja jelez egyfolytában bővülést az index. A 2016 július havi index 3,0 százalékponttal magasabb a júniusi (50,9) értéknél, és az elmúlt egy év ötödik legmagasabb értéke. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a júliusoké 52,4). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ezt alulmúló volt (52,2). Az idei érték a hetedik legmagasabb júliusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe emelkedett júniusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár hetedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hétszer volt magasabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték az ötödik legmagasabb júliusi 1995 óta, felülmúlva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, ahogy az elmúlt három év átlagát is.

A júliusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júniushoz képest, de az ütem rendkívül enyhének mondható, az érték 50,0 ponthoz közeli. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a kilencedik legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2015 áprilisában haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek első hónapja bővülnek, nem túl erős ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a hatodik legnagyobb júliusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig három ilyen hónap volt.

2014-2015-ben a foglalkoztatottsági index csak négy-négy hónapban mutatott csökkenést. Az elmúlt hónaptól eltérően az e havi érték újból visszaesésre utal, ebben az évben már harmadszor. Ebből adódóan az index értéke alacsonyabb lett júniushoz képest, és 50,0 pont alá kerülve a tizedik legalacsonyabb júliusi 1995 óta.


Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei
 
  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölé kerülve egyúttal a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték ugyanakkor alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenkettedik legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat és újból bővülést tapasztaltunk.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legkisebb júliusi.
  • A késztermékkészletek szintje júliusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték erősebben emelkedett, meghaladva az 50,0 pontot. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, idén egyelőre három ilyen hónap volt.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júniushoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már hetedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenkét hónapja tart.
  • Ebben a hónapban arany, élőállatok és lemez kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fűrészáru és speciális anyagok (textil) esetében. Jelentősebb árcsökkenésről ammónium-szulfát, DAP és kálisó kapcsán számoltak be a válaszadóink.