KUTATÁSOK | Némileg lassuló ütemű bővülés
Némileg lassuló ütemű bővülés
2016-07-01 14:37:00Bevezető

Forrás: MBLKT
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,9.


 
  • A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú júniusi átlagnál (52,1) és az elmúlt három év átlagánál (52,9).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent májushoz képest, a változások mértéke kevés esetben haladta meg a 2,5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig két hónap kivételével növekedésre utalnak.


A Beszerzési Menedzser Index júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem azonban az idei év leggyengébbike. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és hatodik hónapja jelez bővülést az index. A 2016 június havi index 1,3 százalékponttal alacsonyabb a májusi (52,2) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke. Június összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a júniusoké szintén). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ezt meghaladó volt (52,9). Az idei érték a nyolcadik legalacsonyabb júniusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónaphoz képest, immár hatodik hónapja. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta hatszor volt alacsonyabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya nagyon enyhén magasabb lett az előző hónaphoz képest. A mostani érték a negyedik legalacsonyabb júniusi 1995 óta, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, ahogy az elmúlt három év átlagát is.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, az ütem enyhén erősödött, és az index távolodott az 50,0 ponttól. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek negyedik hónapja szűkülnek, némileg gyorsuló ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a negyedik legkisebb júniusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig két ilyen hónap volt.

2014-2015-ben a foglalkoztatottsági index csak négy-négy hónapban mutatott csökkenést. Az elmúlt hónaptól eltérően az e havi érték újból növekedésre utal, ebben az évben már negyedszer. Ebből adódóan az index értéke magasabb lett májushoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve a második legmagasabb júniusi 1995 óta.


Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei
 
  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, és 50,0 pont alá kerülve egyúttal a beszerzési mennyiség csökkenését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a negyedik legalacsonyabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség öt hónapig növekedett, mielőtt megszakadt a sorozat és újból szűkülést tapasztaltunk, egyelőre csak ebben a hónapban.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb júniusi.
  • A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték némileg tovább csökkent, eltávolodva az 50,0 ponttól. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, idén egyelőre két ilyen hónap volt.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett májushoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már hatodszor jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenegy hónapja tart.
  • Ebben a hónapban élőállatok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt különleges anyagok (lemez, acél) esetében. Jelentősebb árcsökkenésről MAP és DAP kapcsán számoltak be a válaszadóink.