SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | Mit jelent a Scoville Heat Unit?


chilis.hu: Mit jelent a Scoville Heat Unit?
2023-03-16 09:02 |



Kép: chilis.hu
A Scoville Heat Unit a chilik és csípős paprikáknak erősségét kifejező mértékegység.

Bár a laikusoknak úgy tűnhet, hogy erős és erős nincs jelentős különbség, akik kóstoltak a Scoville skála különböző tartományaiba sorolt növényt, azok pontosan tudják, hogy ez nem így van. A kevésbé csípős és a méregerős fajták besorolása segít eligazodni és megtalálni azt a kategóriát, amit még élvezettel tudsz fogyasztani.

Barátkozás a kapszaicinnel

Rutinos és tudatos chili fogyasztók tapasztalhatják, hogy minél többször kerül az ételbe kapszaicin, annál jobban alkalmazkodik hozzá a szervezet. Ennek az az oka, hogy a kapszaicin által kiváltott égés, marás nem egy ízkategória, hanem érzet. A kapszaicin által stimulált hő- és fájdalomérzékelő idegvégződések egy idő után érzéketlenné válnak. Emiatt előfordulhat, hogy a sokáig kellemes termékek hosszabb fogyasztás után már nem ugyanazt a hatást érik el. A Chili Hungária Webáruház chili fűszerei a füstös, enyhe és a brutálisan erős szekcióban is megállják a helyüket, így könnyen megtalálhatod a számodra éppen szükséges erősséget.

Wilbur Scoville és a Scoville Heat Unit

Wilbur Scoville amerikai gyógyszerész volt az, aki 1912-ben kitalálta azt az eljárást, amivel számszerűsíteni tudjuk a chilik erejét, azaz kapszaicintartalmát. A módszer meglehetősen szubjektív, ennélfogva pontatlan, viszont kiindulási alapnak megfelel. Ráadásul a köztudatban az SHU mérték inkább jelen van, mint a folyadékkromatográfiás eljárás ASTA mértékegysége. Ennek ellenére mindkettővel találkozhatsz a termékeken. Scoville munkássága elismeréseként az ő nevét viseli mind a skála, mind az erősséget kifejező mértékegység.

Élvezeti érték vagy túlkapás?

A Scoville skála egy rangsor, amelyen a chili fajták a kevésbé csípőstől a legerősebbig fel vannak tüntetve. A paprikatípusok mellett szereplő SHU érték egy -tól -ig tartományt mutat, hiszen jelentős eltérések lehetnek a termesztés körülményeitől függően. Egy ideális vízmennyiséggel, napsütéses helyen nevelkedett növényben koncentráltabban van jelen a kapszaicin, mint egy kevésbé jól tartott palánta között. Így akár két máshol cseperedett jalapeno között is érezhető különbséget érezhetsz.

A skála tetején azok a típusok szerepelnek, amelyek az elmúlt években überelték kapszaicintartalmuk tekintetében a többi fajtát. Hivatalosan még a Carolina Reaper a csúcstartó, de a Trinidad Scorpion Moruga is elképesztő SHU értékkel bír. Kíváncsiságból érdemes ezeket is megkóstolni, viszont a mértékletességre ajánlott figyelni. Ezekből a gyümölcsökből egy kisebb szelet is túlmehet már az élvezhető kategórián, és több percig tartó halálfélelmet is okozhatnak.

Mielőtt egy új fajtát szereznél be, ellenőrizd a Scoville-skálán, hogy milyen mértékben számíthatsz csípősségre. A Chili Hungária Webáruház oldalán a termékeknél látványosan jelezik egyes termékek csípősségét, de a vásárlók visszajelzése is segíthet a döntésben.

(x)







TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!