SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Élelmiszeripar | Drágulhat a kávé


MTI: Drágulhat a kávé
Külföld | 2014-03-04 10:21 | MTI



A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital.

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Az MTI-hez eljuttatott rövid elemzésük szerint a kávépiacon szabványos 60 kilós zsák az év elejei 110 dollárral szemben február végén már 170 dollárba került. Emlékeztetnek arra, hogy a brazil kávéültetvények több mint harmada szenvedett kárt, ami azért hat jelentősen a kávé világpiaci árára, mert a dél-amerikai ország termeli a legtöbb kávébabot a világon.

A világ 2013. évi 150 millió zsák körüli termelésének mintegy harmadát Brazília állította elő, majdnem kétszer annyit, mint a második legnagyobb termelő Vietnam (28 millió zsák termeléssel), míg a sorban Kolumbia (10 millió zsákkal), Indonézia (9 millió zsákkal) és Etiópia (6 millió zsákkal) következett. A termeléstől valamivel elmaradt a kereslet, a világ összes kávéfogyasztása mintegy 140 millió zsákot tett ki, ebből Magyarországon nagyjából 700 ezer kelt el.

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják. A Conclude elemzésében emlékeztet arra, hogy Etiópiában már az előtt fogyasztották a kávécserje különböző részeit, mielőtt felfedezték volna, hogy a zöld kávébab pörkölésével nagy koffeintartalmú, kellemes ízű ital főzhető. A zöld kávébab gazdag polifenolban, klorogénsavban, így a szőlőmag- és a zöldtea-kivonathoz hasonlóan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú termék. Ugyanakkor a zöldkávé-kivonatnak minimális az élénkítő hatása, mivel a pörkölés előtti zöldkávébab jóval kevesebb koffeint tartalmaz.

A zöldkávé-kivonatokat mind a kétféle - az arabica, illetve az annál kevésbé ízletes, aromás, viszont magasabb koffeintartalmú robuszta - fajtájú kávékból is készítik. A zöld kávét nyers kávébab formájában is árulják, amelyet elsősorban a házi pörkölővel felszerelt ínyenc fogyasztók vásárolnak. Az interneten elérhető árak szerint egy 500 grammos csomaghoz 5-9 dollárért lehet hozzájutni, de a leghíresebb, prémium zöld kávék 200-250 grammos kiszereléséért 27-40 dollárt kell fizetni - olvasható a Conclude elemzésében.







TOVÁBBI ANYAGOK EBBŐL A KATEGÓRIÁBÓL







-tól   -ig
Internet  |  Légi ipar  |  Gazdasági Jog  |  Karrier  |  Gyógyszeripar  |  Hirdető/márka  |  Ügynökség  |  Kutatás  |  Mobil  |  E-biznisz  |  Kereskedelem  |  Logisztika  |  DM/Promóció  |  Design  |  Rendezvény  |  Felelősség  |  PR  |  Pénzügy  |  Konferencia  |  Kultúra  |  Oktatás  |  Pályázati projekt  |  Üzlet  |  Környezet  |  Támogatás  |  Digitalizáció  |  Energia  |  Technológia  |  Statisztika  |  Építőipar  |  Élelmiszeripar  |  Mezőgazdaság  |  Ingatlan  |  Egyéb  |  Outdoor/indoor  |  Idegenforgalom  |  Szponzoráció  |  Média  |  Járműipar  |  Tőzsde  | 

TÖLTSE FEL!
Küldjön nekünk Ön is sajtóközleményeket, melyeket ellenőrzés után ingyenesen megjelenítünk! A feltöltéshez regisztráció szükséges, ami szintén ingyenes!